Sayısız hastalığın teşhisi ve takibinde faydalanılan radyolojik görüntüleme tekniklerinden biri tomografidir. Beyin tomografisi aracılığıyla beynin bölümlerinden farklı kesitler alınarak bilgisayar sistemine aktarılır. Beyin BT ya da diğer ismiyle bilgisayarlı beyin tomografisi, teşhis amacı taşıyan tıbbi görüntüleme tetkikidir. Yumuşak dokularda ve damarlarda analizi sağlayan tomografi cihazi ileri seviye bir teknoloji ürünüdür. Bilgisayar ve program yardımıyla 3D görüntülerin elde edildiği çekimlerde hastalıkların belirgin özelliklerine dair bulgular kayıt altına alınır. Yapısal bakımdan beynin nitelikli görüntüsünü elde etmeyi sağlayan tomografi ile tüm nörolojik hastalıkların teşhisi ve takibi için detaylı inceleme yapılabilir.
MR ve Tomografi Arasındaki Fark Nedir?
Tomografi ve MR arasındaki en temel farklardan biri kullanım alanlarından doğmaktadır. MR yumuşak bağ doku hastalıklarının teşhisinde ve omurilik sorunlarında kullanılırken tomografi çekimleri yaralanmalar, travmalar veya tümör tespit uygulamaları için kullanılır.
Beynin görüntülenmesi için yapılan çekimlerin radyasyon yayması sebebiyle uygulamanın zararlarına ilişkin pek çok soru mevcuttur. Ancak her geçen gün farklı boyutlarda ilerleme kaydeden tıbbi teknolojiler sayesinde tomografi çekimlerindeki radyasyon miktarı minimum seviyeye indirilmiştir. Dolayısıyla uygulamanın yapılması için maruz kalınan radyasyonun ileri düzey bir negatif etkisi bulunmamaktadır.
Beyin tomografisi, kafa yaralanmaları, inme, beyin tümörleri ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhis edilmesinde yararlanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Tomografi çekimlerinden yalnızca hastalıkların teşhis ve takibi amacıyla değil acil müdahale çalışmaları için de yararlanılmaktadır. Acil müdahale alanlarında tedavi edilen kaza, travma ve akut hastalıkların tedavi kapsamı çoğu zaman tomografi çekimlerinden elde edilen bulgular aracılığıyla belirlenmektedir. İlaçlı tomografi genellikle hastalıkların takip süreçlerinde ve tedavi ilerlemelerinin kayıt altına alınması maksadıyla kullanılır. İlaçlı tomografi, beyin tomografisi hariç diğer tüm çekimlerde uygulanabilir. Beyindeki damar hastalıkları, tümör teşhis ve tedavileri, inme-felç ya da kısmi felç yaşanması, darbeye bağlı travmalar veya kronik baş ağrıları tomografinin en yoğun kullanımının olduğu durumlardır.