(Manyetik Rezonans Görüntüleme - MR), vücudun iç yapılarının detaylı görüntülerini elde etmek için radyo dalgaları ve güçlü manyetik alanlar kullanan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. EMAR, özellikle yumuşak dokular, beyin, omurilik, eklemler ve iç organlar gibi bölgelerde hastalıkları ve anormallikleri teşhis etmek için kullanılır. X-ışını ya da diğer radyasyon türlerini kullanmadığı için güvenlidir ve pek çok hastalıkta doktorlar tarafından tercih edilir. Bu yöntem sayesinde tümörler, iltihaplanmalar, beyin hasarları gibi pek çok durum net bir şekilde tespit edilebilir.
MR ve Tomografi Arasındaki Fark Nedir?
Tomografi ve MR arasındaki en temel farklardan biri kullanım alanlarından doğmaktadır. MR yumuşak bağ doku hastalıklarının teşhisinde ve omurilik sorunlarında kullanılırken tomografi çekimleri yaralanmalar, travmalar veya tümör tespit uygulamaları için kullanılır.
EMAR, tümörler, anevrizmalar, omurga sorunları, kas-iskelet yaralanmaları, beyin hastalıkları (örn. inme, multiple skleroz) ve kalp rahatsızlıkları gibi çeşitli durumların teşhisinde kullanılır. Ayrıca ameliyat öncesi hazırlık ve tedavi sonrasındaki iyileşmeyi izlemek için de tercih edilir.
Radyasyon kullanılmadığı için güvenli bir yöntemdir. Diğer görüntüleme tekniklerine göre daha ayrıntılı bilgi sunar, bu yüzden hastalıkların erken teşhisinde etkilidir. Ayrıca EMAR genellikle güvenlidir, ancak güçlü manyetik alan nedeniyle metal implantlar, kalp pilleri veya bazı tıbbi cihazları olan kişiler için uygun olmayabilir. Kapalı alan korkusu olan kişiler için, EMAR sırasında oluşabilecek rahatsızlıklar da dikkate alınmalıdır.