Acil Servis
Çok eski zamanlardan beri var olan acil servisler, acil olarak tıbbi yardıma ihtiyaç duyan hastalara özel olarak tasarlanmıştır. Kendi içinde çeşitli birimlere ayrılan acil servis birimi, hastanın durumuna göre müdahele etmektedir. 1960'lı yıllarda acil servislere artan ilgi, bu birimin temelde üçe ayrılmasına neden olmuştur.
Kırmızı, sarı ve yeşil alan olarak adlandırılan bu üç farklı acil servis birimi, hastanın durumuna ve tıbbi ihtiyacına göre işlem belirlemekte ve atama yapmaktadır. Ülkemizde birçok hastanenin kendine ait acil servisi bulunur. 7/24 acil servis birimlerinden faydalanmak için ise yapmanız gereken özel bir işlem yoktur. Elitium hastanesinde 7/24 açık olan acil servis biriminden verimli bir şekilde faydalanabilirsiniz.
Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakar?
Acil servis, üç farklı birim olduğu için aslında her türlü hastalığa bakmaktadır. Yeşil alanda hafif hastalıkları olan kişiler, sarı alanda orta türde hastalığı olan kişiler, kırmızı alanda ise çok ağır hastalığa sahip olan kişiler tedavi görmektedir. Yani temelde hafif bir hastalığınız olsa bile acil bir şekilde tıbbi destek almanız gereken durumlar olmaktadır. Bu gibi durumlarda hastane acil servis biriminden faydalanabilmeniz mümkün.
Kırmızı alanda genelde en sık rastlanan hastalıklar ise sırası ile şu şekildedir; kalp durması, koma, şok, havayolu ve solunum sıkıntısı, çoklu travmalar ve ciddi ağrılı durumlar. Yeşil alandaki hastalar ise hafif hastalıklara sahip kişilerdir. Sarı alandaki hastalar da orta türde hastalardır fakat aralarında hafif hastalıklara sahip kişiler de olabilir. Bunun sebebi ise hafif ağrısı olan hastanın zamanla ağrısının artabileceğidir.
Çocuk Acil Servis Nedir?
Bilindiği üzere çocuk hastalıkları ile yetişkin hastalıkları birbirinden farklıdır. Bu hastalıkların bölüm ve doktorları da birbirinden farklı olduğu için çocuk acil servis, diğer acil servislerden farklı bir şekilde hizmet vermektedir. Buradaki sistem de çoğu acil servis birimlerinin sistemi ile aynıdır. Yani genelde yeşil, sarı ve kırmızı alanlar olur ve çocuk hastalar, şikayetlerine göre bu üç birimden birine yönlendirilir.
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024